DIt is het geheim van een succesvolle presentatie: 'Een groep bestaat niet'

Isabelle Poot
April 29, 2024

Een persoonlijke presentatie geven aan tientallen, honderden of misschien wel een miljoen mensen? Onthoud dan dat een groep niet bestaat. Huh? Met deze presentatietip geef jij een overtuigende presentatie voor een grote groep mensen.

De sleutel tot een overtuigende presentatie

De kracht van presenteren schuilt niet in het spreken tot een groep als geheel, maar in het benaderen van elk individu binnen die groep. Vergelijk het met televisie kijken. Voelt het alsof de presentator direct met jou praat? Ja, he? Dit een-op-een gevoel is wat je ook in jouw presentaties moet nastreven voor maximale impact.

Leer van de grootste sprekers ter wereld

De Amerikaanse president Ronald Reagan had deze techniek perfect onder de knie en stond daarom ook wel bekend als ‘The Great Communicator’. Je kunt dit zien in de onderstaande video van het presidentiële debat van 1980 tegen Jimmy Carter. 

Terwijl Carter de Amerikaanse kiezers in de derde persoon aansprak, koos Reagan voor een directe benadering en sprak individuele kiezers aan, wat zijn toespraak persoonlijker en overtuigender maakte.

Pas het toe in jouw presentaties

Volgende keer dat je staat te presenteren, gebruik dan 'je' in plaats van 'jullie'. Dit zorgt voor meer intimiteit met het publiek en dit maakt het een stuk persoonlijker. Deze eenvoudige switch kan een wereld van verschil maken in hoe je boodschap ontvangen en onthouden wordt.

Beter leren presenteren?

Wil je beter leren presenteren en weten hoe je deze techniek in jouw eigen stijl kan toepassen? Als presentatiecoach bied ik ook persoonlijke begeleiding. Boek een gratis kennismakingsgesprek en begin vandaag nog met het verbeteren van je presentatievaardigheden.

Deel dit bericht
Isabelle Poot
April 29, 2024